Nålbindning

Nålbindning är en gammal o numera halvt bortglömd teknik. Den användes i norden långt innan stickning o virkning kom. Man harbetar med lösa trådar o måste därför skarva eftersom. Man kan nålbinda i vilket garn som hellst, men ullgarn är det enda garn man kan tova ihop skarven på o blir därför snyggast. Nålbindning Kan man inte dra upp så som man kan med stickning o virkning. Därför e det svårt o göra om, om man gör fel. Men fördelen är att går det av en tråd i tex vanten så blir det inte stora hål.

 

 

Hur man nålbinder

Här är en bra video om hur man nålbinder.

Nålbindning

 

 

 

Mina nålbundna vantar

Efter några olika varianter så har jag kommit fram till att jag tycker detta mönster blir bäst. Sty betyder stygn, o menar på de stygn som blir på ovansidan om nålbindningen. Du kan ändra vantens bredd genom att göra fler stygn i moment ett, detta mönster ger en damvante. Kan tänka mig 10-15 sty till barn o 25-30 till herr. Prova dig fram!

Detta mönster är anpassat till ett mellan tjockt ullgarn (typ lilla lovika), o jag tar tre maskor bakom tummen när jag nålbinder.

2i1 Betyder att du nålbinder två gånger i samma stygn.

2>1 Betyder att du gör ett sty genom två gamla sty. Dvs minskar ett sty.

1. Nålbind 20 maskor.

2. Gör 5sty i andra stygnet på undersidan av nålbindningen, så du vänder runt hörnet. Nålbind ett sty i varje fram till sista sty, där gör du 5sty igen.

3. Nålbind ett sty i varje tills du är 2sty från det sty som är mitt på svängen runt hörnet. Sedan gör du 2i1sty två gånger, stygnet mitt på hörnet gör du som vanligt, sedan gör du 2i1sty två gånger igen. Nålbind som vanligt fram till nästa hörn o gör där samma som ovan. Du har nu ökat 4sty i varje hörn.

4. I detta varv ökar du 3sty i varje hörn, dvs 2i1sty tre gånger.

5. I detta varv ökar du 2sty i varje hörn.

6. I detta varv ökar du 1 sty i varje hörn.

7. Nu är du klar med rundningen av vanten, nålbind som vanligt utan ökningar, tills du fått den längd som du tycker är lagom ovanför hålet för tummen. Tänk på att tummen gör att det kommer att bli lite längre. Men heldre lite för långt än för kort.

8. Höger vanten: 9sty från sty mitt på kanten gör du 15sty utan att binda i föregående varvs sty. Gör ett vanligt sty ett sty från kanten, du ska nu ha hoppat över 8sty.

Vänster vante: Ett sty efter sty mitt på kanten, gör du 15sty utan att binda i föregående varvs sty. Hoppa över 8sty, gör ett vanligt sty i det 9de sty.

( För herr kan ca 20sty vara lagom till en tumme, barn ca 12sty)

9. Nålbind fram till tummen, 2>1sty på var sida om den lösa bågen. (Minska genom att gå igenom två sty från föregående varv när du gör ett sty, för att minska ett sty.)

10. Nålbind fram till tummen, 2>1sty på var sida om tummen.

11. Nålbind 2 vanliga varv ( för herr kan tre varv vara mer lagom).

12. 2>1sty 4 ggr jämt fördelat över varvet.

13. 2>1sty 8ggr jämt fördelat över varvet. (ev kan 4 sty vara mer lagom för herr)

14. Öka 4sty jämt fördelat över varvet. Fortsätt öka tills du tycker du har en lagom bredd.

15. Nålbind som vanligt tills du fått önskad längd.

16. Avsluta med att dra åt garnet mer o mer så du får mindre maskor, ta färre maskor bakom tummen o avsluta till sist med att släppa maskan du har över tummen, dra åt den lite mer, o nålbinda genom bara den ca 3 ggr. (Allt som allt ca 8sty som avslut. Maskorna ska ha blivit lägre o lägre för att sedan fasas ut.) Fäst garnet.

 

Kant. Vill du ha en jämn kant i avvikande färg så virka en kant med virknål 3,5. Stick in virknålennålen en bit ner på nålbindningen, hoppa över var tredje sty om kanter blir uttänjd av virkningen.

 

Tumme.

1. Ett sty i varje, i de två hörnen gör du två sty, över två trådar på två olika ställen.

2. 2>1 sty i varje hörn, dvs 2 sty per varv. Upprepa till önskad längd.

3. 2>1sty i ett helt varv, så du får hälften så många sty. Låt de tre sista sty bli mer åtdragna så de blir mindre. Dra nålen genom alla sty på varvet, ev kan en vanlig synål göra det lättare. Dra åt o gå genom två sty på början av varvet igen. Fäst tråden.

Välkommen

Jag heter Malin o har i hela mitt liv varit intresserad av hantverk av olika slag. Här kommer jag dela med mig av mina erfarenheter, projekt o mönster. Främst då inom allt som har med garn o göra.

Jag är medlem i Ådalsbyns Hembygdsförening Hantverskgrupp, så på sommaren kan man besöka mig eller köpa mina alster i Ådalsbyn Sollefteå.

 Tack!

Till min älskade Kent som stått ut med ett vardagsrum fullbelamrat med garner, stickor, nålar o pågående projekt i många år nu.

Till Michelle för att jag får ha dig i mitt liv.

Till mina vänner o min släkt för den inspiration ni ger o allt ni lärt mig.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.